Duindoorn

Duindoorn (Hippophae Rhamnoides) is een inheemse struik, die voornamelijk te vinden is in kuststreken, op voedselarme zandgrond. Hij leeft soms in symbiose met een bacterie die in wortelknolletjes stikstof uit de lucht bindt, die de plant kan gebruiken. De plant geeft op zijn beurt glucose af, die de bacteriën gebruiken om te overleven.

Op stikstofrijke grond doet hij het ook heel goed, en kan hij zeker 4m hoog worden. Opgelet, via de wortels kan de plant sterk uitbreiden.

 

Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten, waarbij enkel de vrouwelijke plant vruchten draagt na bevruchting. De bestuiving vindt plaats via de wind, dus zet zeker één mannetje in de buurt van de vrouwelijke planten om bessen te krijgen!

 

De bessen zitten boordevol Vitamine C en smaken zeer zuur met een licht passievruchten aroma. Je kan ze vers eten, verwerken in sap, of drogen voor bv. in thee. Gedroogd smaken ze zoeter, maar zonder het sap valt de pit meer op. De pit is echter ook gezond, en bevat olie.

 

Waardplant voor: meikever

 

Oogstperiode: eind augustus – september

Prijs: € 24/kg

Tip: een sapje van verse wortelen en duindoorn bessen is lekker verfrissend in de zomer